Wiele miast (351)

Hiszpańska uczta z ryżem do paelli marki Halina

Z wakacyjnych wyjazdów przywozimy pamiątki, wspomnienia i… przepisy. Jeśli marzy nam się ciepły klimat słonecznej Hiszpanii możemy przywołać go przygotowując pyszną paellę. Dzięki stworzonemu specjalnie z myślą o tym daniu - ryżowi marki Halina, smak Hiszpanii możemy poczuć w swoim domu zarówno latem, jak i w chłodniejsze dni.

Reklama
 
Rodem z Hiszpanii

Paella jest tradycjną hiszpańską potrawą, która znana jest na całym świecie. Pochodzący z Walencji przysmak składa się z  ryżu podsmażanego z szafranem, owocami morza oraz warzywami (papryką, pomidorem i zielonym gorszkiem).  W zależności od upodobań krewetki czy małże możemy zastąpić kawałkami kurczaka. Paella to danie jednogarnkowe, bardzo syte, niezwykle apetyczne, a także łatwe i szybkie w przygotowaniu. Co więcej, aby zjeść pyszną paellę nie musimy wyjeżdzać do Hiszpanii. W ofercie marki Halina znajdziemy bowiem nową pozycję – specjalny ryż do paelli. Produkt bogaty jest w węglowodany złożone  dodające energii oraz stanowi cenne źródło potasu, magnezu, żelaza oraz cynku. Ryż zawiera także witaminy z grupy B, witaminę E i błonnik. Jest również wyjątkowo prosty w przygotowaniu, dzięki czemu paella z jego użyciem to gwarancja pysznego i szybkiego obiadu
 
Przepis na hiszpańską paellę
Składniki:
  • 20 dag ryżu do paelli marki Halina
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 czerwone papryki
  • 50 dag mieszanych mrożonych owoców morza
  • 40 dag mrożonych krewetek
  • cytryna
  • 15 dag mrożonego groszku
  • łyżka masła
  • nitka szafranu
  • pęczek natki
  • sól, pieprz
 
Przygotowanie:
  • Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oliwie. Wrzucić ryż i smażyć, aż wchłonie oliwę i lekko zbieleje. Wlać bulion, zagotować i gotować 30 min pod przykryciem na małym ogniu.
  • Owoce morza rozmrozić, skropić sokiem z cytryny. Papryki oczyścić i pokroić w kostkę, wymieszać z ryżem i dusić kolejne 10 minut. Dodać owoce morza, krewetki oraz groszek i gotować jeszcze 20 minut.
  • Masło rozgrzać w rondelku i wymieszać z szafranem. Dodać do ryżu, następnie dokładnie wymieszać, przyprawić solą oraz pieprzem. Natkę umyć, osuszyć i posiekać. Gotową paellę posypać natką.
 
Smacznego!
 
 
 
stat4u PortalPOLSKA.pl