Kultura Edukacja
Konkurs na nazwę uniwersyteckiego wina
Rektor prof. Roman Kołacz ogłosił konkurs na nazwę wina Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. To trzecia uczelnia w Polsce, po Uniwersytecie Jagiellońskim i Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie, na której wytwarzane jest wino z własnej winnicy. Na razie produkowane są partie doświadczalne, ale w przyszłości zwiększony zostanie areał pod uprawę winorośli, a także ilość wytwarzanego wina. Propozycje nazwy wina będzie można zgłaszać od 17 do 27 października.
Więcej informacji na temat konkursu>>>
* * *
Winnica Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu została założona wiosną 2012 roku, na terenie Stacji Badawczo-Dydaktycznej w Samotworze. Na powierzchni 0,40 ha posadzono ponad 1000 sadzonek winnej latorośli, w kilkunastu odmianach. Wśród odmian białych w winnicy znajdziemy m.in. klasyczne i popularne w Europie odmiany ‘Chardonnay’, ‘Riesling’, ‘Gewurztraminer’, czy ‘Pinot Gris’, jak również nowe odmiany z selekcji niemieckiej, takie jak ‘Solaris’, ‘Muscaris’ czy ‘Johanniter’. Wśród odmian czerwonych dominują odmiany ‘Regent’, Pinot noir’, ‘Rondo’ oraz ‘Cabernet Cortis’ i ‘Cabernet Dorsa’. Winne krzewy pierwsze plony wydały w 2013 roku, a pełnię owocowania osiągną za 2–3 lata. Uprawa prowadzona jest zgodnie z zasadami integrowanej produkcji sadowniczej.
Winogrona z uczelnianej winnicy zbierane są w momencie tzw. dojrzałości technologicznej. Gdy osiągną równowagę pomiędzy zawartością kwasów i cukrów, trafiają na Wydział Nauk o Żywności, gdzie poddane są procesowi winifikacji.
Podczas poszczególnych etapów procesu (m.in. rozdrabniania, tłoczenia, fermentacji, klarowania i dojrzewania) kształtowana jest finalna jakość wina. Piękno uniwersyteckiego wina wynika nie tylko z wiedzy, ale też serca w nie włożonego, kiedy dokonywane są indywidualne wybory na każdym etapie jego wytwarzania. Stąd nasze wina nawet z tego samego szczepu, regionu i rocznika są niepowtarzalne. Dzięki temu właśnie, że nie ma jedynej uniwersalnej technologii, możemy cieszyć się wielką różnorodnością win i zawsze znaleźć dla siebie to, które naprawdę nam smakuje.
Małgorzata Wanke-Jakubowska, rzecznik Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
-
Listwa karniszowa creativa Lk-01
-
Jakie podstawy do stolików..
-
Kontrola z urzędu skarbowego –..
-
Jak izolacja drgań poprawia..
-
Szukasz stylowej łazienki?..
-
Idealny kosz prezentowy na..
-
Jak przygotować mieszkanie do..
-
Mikasa V200W vs V200W-CEV. Którą..
-
ASG z praktycznego punktu widzenia
-
Zostań kierowcą TIR-a: Wymagania,..
-
Gry miejskie: nowoczesne..
-
Gry miejskie: Nowoczesne..
-
Domy Szeregowe w Gdyni – Komfort..
-
Jak często można odwiedzać bliską..
-
Kosze prezentowe na urodziny –..
-
Jak dobrać idealne wyposażenie do..
-
Sindbad- podróżuj wygodnie!
-
Rytuały miłosne - magiczne..
-
Ośrodek leczenia uzależnień..
-
Kurtyny chłodnicze – jak działają..
-
Poradnik „Jak napisać powieść?”..
-
Kontenery socjalne – praktyczne..
-
Jak zaplanować udaną jednodniową..
-
Jak wybrać półkotapczan?


