Kultura Edukacja
Kucharze na Zamku Lubelskim
Profesjonalni kucharze oraz adepci kulinarnej sztuki ze szkół gastronomicznych staną do konkursu „Lubelskie Smaki 2015". Impreza, promująca tradycyjną kuchnię regionu, odbędzie się na dziedzińcu Zamku Lubelskiego.
W konkursie młodych kucharzy weźmie udział siedem dwuosobowych zespołów: Wojciech Truk i Ilona Kruczek oraz Tomasz Siewierski i Magdalena Biernacka z Technikum LIDER w Lublinie; Paulina Rzeźnik i Karol Łaciński z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Chełmie; Dominika Capała i Emilia Rybaniec z Zespołu Szkół Nr 1 w Puławach; Natalia Siwczuk i Maciej Strzelczyk, Klaudia Burczaniuk i Iwona Hukaluk oraz Paulina Zdziennicka i Paweł Jabłoński z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim. Rywalizacja reprezentantów szkół gastronomicznych zaplanowana jest w godz. od 9 do 14.
Od godz. 15 do 19 do konkursu staną profesjonalni kucharze - lubelscy szefowie kuchni: Michał Sajnaj i Michał Kulpiński z Best Hotel Restauracja AGIT; Piotr Huszcz i Paulina Motyl z Hotelu Restauracji PIANO; Marcin Nieznaj i Tomasz Łubek z Restauracji SPA Orkana; Marcin Jurek i Tomasz Tarka z Caffe Trybunalska; Szymon Boguta i Paweł Cygan z Restauracji Zaścianek; Andrzej MIchna i Piotr Wojciechowski z Pubu Regionalnego Św. Michał.
Zarówno uczniowie jak i profesjonaliści będą musieli przygotować przystawkę oraz danie główne, oparte na produktach regionalnej kuchni: wątróbce drobiowej i pstrągu z dodatkiem kaszy, warzyw, owoców, grzybów. Ich pracę i kulinarne efekty oceni jury w składzie: dr Josef Sadkiewicz - Euro-Toques Polska, Artur Świeżewski - Klub Szefów Kuchni, Kevin J. Aiston - autor książki „Kevin sam w... kuchni", Ivo Violante - Restauracja IVO, Adam Kowalewski - Euro-Toques Polska, finalista I edycji Top Chef. Obserwatorem konkursu będzie Agnieszka Glamowska reprezentująca Kulinarny Puchar Polski w Poznaniu, organizowany przez Międzynarodowe Targi Poznańskie.
Reklama________________________________________________________________________________
BEZPŁATNIE PRZYWOZIMY![]() |
Zakupy w Lublinie
Tel. (w godz. 7-22) 534 - 787 - 231
do domów, biur, warsztatów itp.
|
________________________________________________________________________________________
Organizator konkursu „Lubelskie Smaki 2015" - Departament Promocji i Turystyki Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego oraz partner merytoryczny - Stowarzyszenie Euro-Toques Polska zapraszają lublinian do oglądania rywalizacji kucharzy na zamkowym dziedzińcu od godz. 9 do 19. O godz. 14 mistrzowie kuchni zaplanowali specjalne pokazy kulinarne oraz degustację podpłomyków i młodej kapusty.
W ubiegłorocznej edycji konkursu, rozegranego także na dziedzińcu Zamku Lubelskiego, w kategorii szkół gastronomicznych pierwsze miejsce zdobyli Konrad Dróżdż i Kamil Rajdaszka z Technikum Gastronomicznego Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Garwolinie, natomiast wśród profesjonalnych kucharzy zwyciężyli Piotr Huszcz i Paweł Gałecki z Hotelu Restauracji Piano w Lublinie.
-
Listwa karniszowa creativa Lk-01
-
Jakie podstawy do stolików..
-
Kontrola z urzędu skarbowego –..
-
Jak izolacja drgań poprawia..
-
Szukasz stylowej łazienki?..
-
Idealny kosz prezentowy na..
-
Jak przygotować mieszkanie do..
-
Mikasa V200W vs V200W-CEV. Którą..
-
ASG z praktycznego punktu widzenia
-
Zostań kierowcą TIR-a: Wymagania,..
-
Gry miejskie: nowoczesne..
-
Gry miejskie: Nowoczesne..
-
Domy Szeregowe w Gdyni – Komfort..
-
Jak często można odwiedzać bliską..
-
Kosze prezentowe na urodziny –..
-
Jak dobrać idealne wyposażenie do..
-
Sindbad- podróżuj wygodnie!
-
Rytuały miłosne - magiczne..
-
Ośrodek leczenia uzależnień..
-
Kurtyny chłodnicze – jak działają..
-
Poradnik „Jak napisać powieść?”..
-
Kontenery socjalne – praktyczne..
-
Jak zaplanować udaną jednodniową..
-
Jak wybrać półkotapczan?



