Kultura Edukacja
Rudzkie smaki
Rusza konkurs na najlepsze „Rudzkie smaki”! Te tradycyjne, przekazywane z pokolenia na pokolenie, te babcine i mamusine, ale też oryginalne własne przepisy i receptury na potrawy i dania rudzkiej kuchni, które warte są przypomnienia i upublicznienia. Najciekawsze znajdą się na stronie internetowej miasta, powstanie też książka kulinarna „Rudzkie smaki”
Pierwsi uczestnicy konkursu będą mieli okazję zaprezentować swoje umiejętności już niebawem.
1 marca przy tradycyjnym, śląskim piekaroku przy ul. Bujoczka odbędzie się pożegnanie karnawału z chlebem rudzianinem z piekaroka, tustym, kołoczem i innymi lokalnymi smakołykami. – Zapraszam mieszkańców na ostatki przy piekaroku. Wspólnie pożegnamy karnawał przy tradycyjnym śląskim stole – zachęca naczelnik Młynarczuk.
„Rudzkie smaki” - pod tą nazwą kryją się tradycyjne śląskie potrawy jak i zupełnie nowe, do których przygotowania inspiracje pochodzą z różnych kuchni świata. Jeszcze w wielu rudzkich domach króluje śląska kuchnia i nie ma niedzieli bez rosołu, klusek, rolady i modrej kapusty. Ale rudzianie w kuchni również są otwarci na nowe trendy i światowe smaki. Często z połączenia śląskiej tradycji z innymi kuchniami powstają ciekawe propozycje domowego menu.
– Zachęcam mieszkańców do udziału w konkursie. Chcemy poznać i zebrać kulinarne preferencje rudzian. Czekamy na przepisy na potrawy i dania, które królują w rudzkich kuchniach. Te najciekawsze będziemy zamieszczać w specjalnej zakładce na stronie internetowej miasta, a w przyszłości chcielibyśmy je wydać - zachęca Renata Młynarczuk.
Ambasadorem „Rudzkich smaków” będzie Michał Kaczmarczyk, jeden z najlepszych mistrzów kulinarnych kraju. Na stronie internetowej Urzędu Miasta Ruda Śląska będą prezentowane nie tylko przepisy mieszkańców, ale i porady oraz propozycje mistrza kuchni Michała Kaczmarczyka. W każdym miesiącu rudzki kucharz wybierze spośród nadesłanych jeden najciekawszy przepis, który zostanie „smakiem miesiąca” i trafi na stronę internetową.
W ubiegłym roku Michał Kaczmarczyk został wyróżniony w konkursie „Kucharz roku”, ogłoszonym przez specjalistyczny magazyn „Kuchnia”. – Zawsze interesowało mnie sięganie do starych, śląskich receptur. Zachęcam mieszkańców do udziału w konkursie, do przypomnienia i podzielenia się przepisami swoich babć i mam – mówi kucharz. Jest rodowitym rudzianinem. Tutaj mieszka, tutaj ukończył Technikum Gastronomiczne. Jako kucharz pracuje od 15 lat. Gotował m.in. dla polskich i brazylijskich naukowców podczas 2-letniej wyprawy polarnej zorganizowanej przez Zakład Biologii Antarktyki PAN. Obecnie szefuje restauracji w katowickim Coneser Club.
Przepisy można przesyłać drogą e-mailową na adres media@rudaslaska.pl, pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”, bądź składać osobiście w Wydziale Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta (p. 325).
Źródło: UM Ruda Śląska
Dodał: RM
-
Listwa karniszowa creativa Lk-01
-
Jakie podstawy do stolików..
-
Kontrola z urzędu skarbowego –..
-
Jak izolacja drgań poprawia..
-
Szukasz stylowej łazienki?..
-
Idealny kosz prezentowy na..
-
Jak przygotować mieszkanie do..
-
Mikasa V200W vs V200W-CEV. Którą..
-
ASG z praktycznego punktu widzenia
-
Zostań kierowcą TIR-a: Wymagania,..
-
Gry miejskie: nowoczesne..
-
Gry miejskie: Nowoczesne..
-
Domy Szeregowe w Gdyni – Komfort..
-
Jak często można odwiedzać bliską..
-
Kosze prezentowe na urodziny –..
-
Jak dobrać idealne wyposażenie do..
-
Sindbad- podróżuj wygodnie!
-
Rytuały miłosne - magiczne..
-
Ośrodek leczenia uzależnień..
-
Kurtyny chłodnicze – jak działają..
-
Poradnik „Jak napisać powieść?”..
-
Kontenery socjalne – praktyczne..
-
Jak zaplanować udaną jednodniową..
-
Jak wybrać półkotapczan?


