Kultura Edukacja
Święto Sera i Wina. Spotkanie Regionów
Inauguracja dwudniowej imprezy łączącej aspekty społeczne, edukacyjne, naukowe oraz rekreacyjne, którą organizują: Wydział Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wspólnie ze Stowarzyszeniem Serowarów Farmerskich i Zagrodowych oraz Stowarzyszeniem Producentów Wina, odbędzie się w niedzielę 21 września o godz. 10.00 w Centrum Kształcenia Ustawicznego na Pawłowicach przy ul. Pawłowickiej 87.
W niedzielę przewidziano wykłady popularnonaukowe, konkursy na najlepsze sery i wina, warsztaty serowarskie dla dzieci, pokazy gastronomiczne, laboratoria smaku sera i wina – warsztaty połączone z profesjonalną degustacją wina i nauką oceniania, a także kiermasze produktów regionalnych – udział w Święcie Sera i Wina zapowiedziało ponad 20 producentów, którzy prowadzić będą sprzedaż swoich wyrobów.
Celem „Święta Sera i Wina” jest promocja regionalnych wyrobów serowarskich oraz winiarskich, a także edukacja społeczna – wskazanie wpływu produktów regionalnych i tradycyjnych na szeroko rozumiane aspekty zdrowotne oraz ich znaczenie ekonomiczne dla regionu. Ważnym aspektem jest propagowanie kultury picia wina, zwłaszcza polskiej produkcji. Polskie wino gronowe pojawiło się w sprzedaży już parę lat temu, ale wielu Polaków nawet o tym nie wie i nie miało okazji go spróbować. Wynika to z małej skali produkcji, słabej reklamy i niewielkiej zasięgu dystrybucji wina przez polskich winiarzy. „Święto Sera i Wina. Spotkanie Regionów” ma temu zapobiec. Służyć ma również wymianie doświadczeń związanych z produkcją lokalnych wyrobów serowarskich i winiarskich w kontekście wzmacniania marki poszczególnych regionów.
Honorowy patronat nad imprezą objęli: minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki, marszałek województwa dolnośląskiego Cezary Przybylski oraz prezydent Wrocławia Rafał Dutkiewicz. „Święto Sera i Wina. Spotkanie Regionów” zakończy się w niedzielę 21 września o godz. 18.00.
Szczegółowy program>>>
Więcej informacji na temat zjazdu udzielą:
Dr Maciej OZIEMBŁOWSKI (tel. 71-320-7774) – Katedra Technologii Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością
Prof. Józefa CHRZANOWSKA (tel. 605 042 875) – dziekan Wydziału Nauk o Żywności
Małgorzata Wanke-Jakubowska, rzecznik Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
-
Bezpieczeństwo na Wodzie:..
-
Pielęgnacja zasłon tkaninowych:..
-
Cynamon jako skuteczny sposób na..
-
Borowik Szatański, Borowik Ponury..
-
Ślad czeskich kopaczy kryptowalut..
-
Dofinansowania i refundacje -..
-
Postaw na najwyższej jakości drzwi
-
Bezpieczny parking przy lotnisku..
-
Pranie wykładzin Łódź -..
-
Sprzątanie biur w Łodzi - czy..
-
Daszki nad drzwi. Czemu warto je..
-
Skup złota Myszków – co warto..
-
Okna Brzeg - jak dostosować okna..
-
Akademia piłkarska dla dzieci to..
-
Co warto wiedzieć na temat..
-
Miasto na miarę XXI wieku –..
-
Gabinet dietetyczny – dlaczego..
-
Trwałe, estetyczne, oryginalne -..
-
Kosz do segregacji - rozpocznij..
-
Jakie okna wybrać?
-
Dachy Myszków - profesjonalne..
-
Profesjonalne pranie i..
-
Gdzie naprawić piecyk junkers?
-
Psychoterapia Bydgoszcz