Kultura Edukacja
Tradycyjne potrawy polskich regionów - moskole, placki ziemniaczane po góralsku
Moskole, zwane też moskalami to placki z mąki i ugotowanych ziemniaków. Nazywane podhalańskim lub góralskim chlebem.
Kuchnia góralska fascynuje w swej prostocie. Nigdzie nie jadłam tak pysznych mięs, jak właśnie w karczmach na Podhalu. Nawet, kiedy przez ponad rok mieszkałam w Kościelisku. Poznałam smak regionalnych moskoli.
Ale zajadałam się wówczas także oscypkami, bundzem i kwaśnicą.
W poszczególnych regionach Podhala dodawano do nich drożdże, proszek do pieczenia, sodę, jajko albo kwaśne mleko. W przypadku moskoli grulanych mieszano ugotowane ziemniaki z
|
surowymi utartymi i podawano je ze smalcem. Moskole jadało się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podawano je głównie na śniadanie. Były także tradycyjną potrawą podczas Wigilii w góralskich domostwach. Skąd się wzięły w kuchni podhalańskiej? Jeńcy rosyjscy w okresie I wojny światowej, ciężko pracowali fizycznie tym regionie, a żywili się z konieczności niezbyt wyszukanymi potrawami ludowymi, wywodzącymi się z Rosji. Piekli takie placki na prymitywnie urządzonych paleniskach obok miejsc pracy. Często było to ognisko nakryte blachą. Góralom spodobał się ich sposób wypiekania placków z mąki owsianej |
![]() |
Moskole podaje się z masłem czosnkowym, bryndzą, rzadziej ze skwarkami. Moje wrażenia? Stosunkowo szybko się je przyrządza. Warto jedynie wcześniej ugotować sobie ziemniaki (nawet poprzedniego dnia), aby były chłodne. Można przyrządzić je dwa sposoby, co też uczyniłam. Smażyć na suchej patelni na wolnym ogniu pod przykryciem lub też upiec w piekarniku. Zdecydowanie lepiej smakują mi te drugie. Przypominają chlebki pita, są też lżejsze w środku od tych pieczonych na patelni.
"Moskole spolone,
flaki przypolone,
hej! te gospodynie
haw nie wydarzone."
fragm. z książki Zdzisławy Zegadłówny „Kuchnia góralska” 1986.
tłuszczu do momentu zarumienienia, następnie przewrócić na drugą stronę. Można je także upiec w piekarniku w temperaturze 180°C przez ok.30 minut, do momenty zarumienienia. Moskole podawać z masłem czosnkowym albo posmarowane bryndzą.
Smacznego!
Helen G., mistrzyni kuchni www.Domowe-Potrawy.pl
Zdj. Portal TPN.pl oraz Autorki
-
Listwa karniszowa creativa Lk-01
-
Jakie podstawy do stolików..
-
Kontrola z urzędu skarbowego –..
-
Jak izolacja drgań poprawia..
-
Szukasz stylowej łazienki?..
-
Idealny kosz prezentowy na..
-
Jak przygotować mieszkanie do..
-
Mikasa V200W vs V200W-CEV. Którą..
-
ASG z praktycznego punktu widzenia
-
Zostań kierowcą TIR-a: Wymagania,..
-
Gry miejskie: nowoczesne..
-
Gry miejskie: Nowoczesne..
-
Domy Szeregowe w Gdyni – Komfort..
-
Jak często można odwiedzać bliską..
-
Kosze prezentowe na urodziny –..
-
Jak dobrać idealne wyposażenie do..
-
Sindbad- podróżuj wygodnie!
-
Rytuały miłosne - magiczne..
-
Ośrodek leczenia uzależnień..
-
Kurtyny chłodnicze – jak działają..
-
Poradnik „Jak napisać powieść?”..
-
Kontenery socjalne – praktyczne..
-
Jak zaplanować udaną jednodniową..
-
Jak wybrać półkotapczan?




