Kultura Edukacja
W Ostrowie Wielkopolskim powstanie zakład produkcji żywności cateringowej
W Ostrowie Wielkopolskim, na ponad 1-hektarowej działce przy ulicy Grunwaldzkiej, powstanie nowoczesny zakład firmy Wielko - Food, w którym produkowana będzie żywność caternigowa. Inwestorem jest belgijska firma DELIVA. Zakład ma rozpocząć produkcję pod konieć sierpnia 2014 roku. Docelowo, w ciągu pięciu lat w zakładzie zatrudnionych zostanie 100 osób - poinformowało Biuro Prasowe i Relacji Społecznych UM w Ostrowie Wielkopolskim.
Herman Schepers, właściciel firmy Delia, główny inwestor: - Dwa lata jeździliśmy i szukaliśmy w Europie terenów, aby mieć dobre miejsce na dobry zakład. Zależy nam na tym, by zdobyć dobry surowiec - mięso, aby nie jeździł daleko i gdzie byliby dobrzy pracownicy. Byliśmy w Irlandii, Wielkiej Brytanii, Niemczech, w Rumunii. W Polsce pokazywano mi wiele firm. Ale były to stare budynki, nie byłem zadowolony. Wtedy nawiązaliśmy kontakt z Prezydentem Ostrowa Wielkopolskiego Panem Jarosławem Urbaniakiem, po rozmowach wiedziałem, że z tego coś będzie. On jest bardzo mądry i bardzo szybki i powiedział, że ma dla nas działkę, którą potem kupiliśmy w przetargu, a teraz rozpoczynamy budowę zakładu.
Firma - matka zatrudnia w Belgii 500 osób. Docelowo zakład w Ostrowie Wielkopolskim planuje rozbudowę obiektu i zatrudnienie w ciągu pięciu lat 100 osób.
- W Ostrowie Wielkopolskim docelowo planujemy pracę na trzy zmiany. Firma Wielko - Food przenosi ponad 50-letnią tradycję produkcji żywności caternigowej, czyli cateringu przemysłowego. Zajmuje się produkcją żywości dla dużych podmiotów takich jak m.in. szpitale, stołówki szkolne, studenckie, restauracje. Zakład w Belgii ma ponad 10 tys. m2, w nowoczesnej produkcji pracuje około 100 osób, a ponad 400 w dystrybucji. Firma dostarcza produkty do Belgii, Holandii, Beneluksu, do części Francji i Niemiec. Ze względu na to, że dużo produktów jest czerpanych z Polski - głównie mięso i warzywa - firma zdecydowała się zainwestować w Polsce. Zanim zdecydowaliśmy się budować w Polsce, potem w Wielkopolsce, a docelowo w Ostrowie Wielkopolskim, zdążyliśmy w ciągu roku czasu spojrzeć na możliwości inwestycji w innych krajach - m.in. Węgry, Czechy. Niemniej jednak, z kontaktów biznesowych wynika, że ci, którzy już zainwestowali w Polsce mówili, że najlepszym miejscem jest Wielkopolska, a ja przekonałem Pana Schepersa, że najlepszym miejscem jest Ostrów Wielkopolski – podkreśla Georg Lewandowski, wiceprezes spółki Wielko-Food. - Produkcja, którą my będziemy robili w Ostrowie Wielkopolskim, jest już sprzedana na kilka lat do przodu. Głównym odbiorcą są kraje zachodnie, ale mamy nadzieję, że rynek w Polsce, dla naszych produktów także się otworzy.
Opis do zdjęcia:
- Wbiliśmy łopatę na ulicy Grunwaldzkiej, w miejscu, w którym jeszcze w tym roku ma powstać nowoczesny zakład - firma Wielko - Food - mówi Jarosław Urbaniak, prezydent Ostrowa Wielkopolskiego
Fot. UM Ostrów Wielkopolski
Ryszard Mulek
Źródło: Biznes Dolnośląski
-
Listwa karniszowa creativa Lk-01
-
Jakie podstawy do stolików..
-
Kontrola z urzędu skarbowego –..
-
Jak izolacja drgań poprawia..
-
Szukasz stylowej łazienki?..
-
Idealny kosz prezentowy na..
-
Jak przygotować mieszkanie do..
-
Mikasa V200W vs V200W-CEV. Którą..
-
ASG z praktycznego punktu widzenia
-
Zostań kierowcą TIR-a: Wymagania,..
-
Gry miejskie: nowoczesne..
-
Gry miejskie: Nowoczesne..
-
Domy Szeregowe w Gdyni – Komfort..
-
Jak często można odwiedzać bliską..
-
Kosze prezentowe na urodziny –..
-
Jak dobrać idealne wyposażenie do..
-
Sindbad- podróżuj wygodnie!
-
Rytuały miłosne - magiczne..
-
Ośrodek leczenia uzależnień..
-
Kurtyny chłodnicze – jak działają..
-
Poradnik „Jak napisać powieść?”..
-
Kontenery socjalne – praktyczne..
-
Jak zaplanować udaną jednodniową..
-
Jak wybrać półkotapczan?


